Een juridisch geschil kan veel tijd en energie in beslag nemen en wil je daarom in alle gevallen zo snel mogelijk afhandelen. Een advocaat kan hierbij helpen; vaak kun je door bemiddeling van een jurist tot een deal komen zonder dat er een rechtszaak aan te pas komt. Hiervoor is het echter van essentieel belang dat je een kundige jurist kiest waar je je goed bij voelt. Je legt immers je lot gedeeltelijk in zijn of haar handen. Hoe kies je de juiste jurist? Met de volgende tips weet je waar je op moet letten. 

Vraag meerdere offertes aan

Er is veel aanbod en iedere jurist heeft zijn eigen werkwijze. Het is niet alleen belangrijk dat hij over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt, maar ook dat er een klik is. Door een offerte aan te vragen of een telefonisch gesprek te voeren, krijg je een beter beeld of deze advocaat bij jou past. Stel ook vooral de volgende vragen:

·   Hoe schat u de zaak in? Hoe groot is de win-kans?

·       Denkt u dat er een mogelijkheid is om de kosten te verhalen op de wederpartij?

·       Wat is uw uurtarief en zijn en nog bijkomende kosten?

·       Heeft u ervaring met soortgelijke zaken?

·   Hoe zou u mijn zaak insteken? 

Werkervaring en specialisaties

Een belangrijk punt om op te letten is de werkervaring van de advocaat en de mate waarin hij zich gespecialiseerd heeft. Beide aspecten hebben invloed op het uurtarief. Als het om een simpele zaak gaat, zou je kunnen kiezen voor een jurist met weinig ervaring of voor een advocaat-stagiair om kosten te drukken. Is jouw zaak erg complex? Ga dan voor een ervaren jurist die gespecialiseerd is in het desbetreffende rechtsgebied. Vaak weet je dat je goed zit als hij lid is van een specialisatievereniging. Deze hebben namelijk strenge toelatingsvoorwaarden en voor lidmaatschap is het vereist dat hij zich regelmatig laat bijscholen.

Beroepsregels

Advocaten leggen aan het einde van de opleiding een eed af, waarmee ze toetreden tot de Orde van Advocaten. De beroepsregels die hierin staan – en in de advocatenwet – geven de grenzen aan waarbinnen ze zich kunnen bewegen. Let op of jouw potentiële advocaat voldoet aan de volgende punten:

·   Partijdigheid: hij behartigt enkel jouw belangen.

·       Deskundigheid: iemand mag zich een advocaat noemen na afronding van een Bachelor Recht, een specialisatie én een driejarig traject als stagiair bij een advocatenkantoor.

·   Vertrouwelijkheid en geheimhouding: hij heeft beroepsgeheim wat betekent dat hij vertrouwelijk moet omgaan met de informatie die jij hem verstrekt. 

Advocatenkantoor uitzoeken

We hopen natuurlijk dat je nooit te maken zult krijgen met een juridisch geschil, maar mocht dit toch gebeuren dan weet je nu wat je mag verwachten. Het is ook vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij en vertrouwen in de desbetreffende jurist. Ben je momenteel op zoek naar een advocaat in Almere? Misschien is dit advocatenkantoor iets voor jou.