Veiligheids harnas voor werken op hoogte

Wie een baan heeft waarbij op hoogte wordt gewerkt is een veiligheids harnas enorm belangrijk. Zo’n harnas zorgt er bij een calamiteit voor dat je sneller en gemakkelijker kunt worden gered. Dat komt met name doordat een veiligheidsharnas gemakkelijk kan worden gekoppeld aan een lier, zodat je snel en pijnloos kunt worden opgetakeld. Er bestaan veel verschillende soorten veiligheids harnas. Je hebt er al één voor een paar tientjes, die bijvoorbeeld geschikt is voor klussen op het dak van een woningen. Maar als je echt de hoogte in gaat is het verstandig om wat meer geld uit te geven.

Een eenvoudig veiligheids harnas

Voor constructie- en onderhoudswerk is een eenvoudig veiligheids harnas van €50 tot € 60 een uitstekende optie. Zo’n harnas is met riemen gemakkelijk op maat te maken en je kunt het snel aan- en uittrekken. Aan de voorzijde zit een oog waar een lier aan kan worden vastgemaakt om je bij eventuele calamiteiten op te takelen. Een goedkoop veiligheidsharnas heeft uiteraard ook wel wat nadelen. Het zit niet zo comfortabel, vooral niet als je daarmee moet worden opgetakeld. Dan loop je het risico dat sommige lichaamsdelen een beetje worden afgekneld.

Een professioneel veiligheids harnas

Een professioneel veiligheidsharnas kenmerkt zich door een ergonomisch ontwerp. Het is doorgaans voorzien van een heupgordel met ogen, zodat je je in een optimale positie voor het werk kunt zekeren. Opvallend zijn de vele bevestigingsogen, zowel om jezelf te bevestigen als om gereedschap aan te hangen. Het harnas heeft een uitstekend draagcomfort. Ondanks de vele accessoires is het snel aan en uit te trekken. Voor zo’n professioneel harnas moet je al gauw € 300 neertellen. Het is bedoeld voor mensen die in de wind- en offshore industrie werken, op mobiele werkplatformen, bij de brandweer en bij andere reddingsdiensten.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*